• Op zaterdag 27 augustus 2022 trappen we het seizoen af met alweer de 55e editie van het Zilveren Pont Toernooi. Peter Oud, groot kenner van alles wat met onze vereniging te maken heeft, zette wat wetenswaardigheden rondom dit toernooi op een rij.

    

  Het eerste toernooi van deze wisselbeker (een prachtige, jawel een Zilveren Pont) heeft als jaartal 1936. Het tweede team van De Volewijckers is de winnaar!

   

  De bokaal 'Het Zilveren Pont' is gemaakt van omgesmolten guldens en rijksdaalders. Kom daar nog eens om met de huidige euro!

   

  Het toernooi is noodgedwongen, door organisatorische redenen, niet elk jaar gespeeld. Bijvoorbeeld in de jaren 9140-1945. Na de Tweede Wereldoorlog is de ambitie het toernooi weer op te starten, wat ook gebeurt in 1947. De winnaar is een klinkende naam: AGOVV uit Apeldoorn. Die club pakt in 1948 ook maar meteen een tweede titel.

   

  Van 1968 t/m 1972 wordt het toernooi gespeeld door jeugdteams. De winnaars zijn achtereenvolgens: Go Ahead Eagles, Ajax, NAC Breda, DWS en De Volewijckers.

   

  Na twee jaar afwezigheid keert in 1975 het toernooi met seniorenteams terug, met RKAVIC uit Amstelveen als eerste  winnaar.

   

  We zijn de grabbelton van het verleden ingegaan en halen twee balletjes eruit met de jaren: 1994 en 2003. Het toernooi wordt in die jaren altijd op vrijdagavond en zondagmiddag gehouden. In 1994 opent DWV het toernooi met een 3-0 overwinning op EVC uit Edam. En deze DWV-winst, op een mooie zomeravond in augustus, is ook goed voor de kantineomzet. De DWV-aanhang weet de weg naar de bierpomp wel te vinden!

  Daarna komen De Volewijckers en DWS in de wei, het wordt met een 1-1 gelijkspel een boeiende en spannende partij. Strafschoppen moeten de beslissing brengen voor een finaleplaats. De Volewijckers nemen de pingels beter en bereiken de finale.

  Op de zondag eerst de wedstrijd om de 3/4 plaats: EVC verslaat DWS met 3-1. In de finale wint DWV met 3-1 van de groen-witten, en is duidelijk de bovenliggende partij. Als troost scoort De Volewijckers via Carel Bartele met een waanzinnig schot een schitterend doelpunt.

   

  Overigens: DWV, 'de oude buren aan de overkant van het water', is van 1993 tot en met 1997 vijfmaal op rij toernooiwinnaar!

   

  In 2003 staan frisse clubnamen op het affiché. Op vrijdagavond speelt EDO uit Haarlem tegenBlauw Wit. EDO trekt aan het langste eind met de tenniscijfers van 6-2. De Volewijckers gaat met 2-0 onderuit tegen 't Gooi uit Hilversum, een andere mooie traditieclub met oprichtingsjaar 1905. De finaledag wordt een middag van prijsschieten.

  Blauw Wit toont, in de wedstrijd om de 3/4 plaats, geen medelijden met De Volewijckers en pakt uit met een 6-0 zege. EDO wint het toernooi, en stuurt het 't Gooi met een zevenklapper naar huis: 7-0.

   

  In de jaren dat onze vereniging de naam dvc Buiksloot draagt, wordt het toernooi niet georganiseerd. Maar sinds de herstart in 2019 van De Volewijckers is het roemruchte toernooi ook weer terug. HBOK wint het toernooi na een 3-0 zege op Monnickendam.

   

  Op naar het toernooi van dit jaar. De twee laatste winnaars zijn: in 2020 de zaterdagamateurs van Ajax (3-2 winst tegen DSOV), en vorig jaar Jong Telstar, met een 6-0 zege een maatje te groot 'voor de onzen'.