• Anno 2023 komt het over als een sprookje: Volewijckers in de Eredivisie. Toch staat het in de sterren geschreven. In de seizoenen 1961/'62 en 1962/'63 speelden de groen-witten in de hoogste klasse. Vooral het eerste seizoen was een voltreffer. In een competitie met achttien clubs, eindigden De Volewijckers verdienstelijk op een elfde plaats: 32 punten (twee punten bij een overwinning) uit 34 wedstrijden. Dit seizoen werd bijzonder sterk afgesloten. De laatste drie wedstrijden in de maand mei 1962 kenden ongekende uitslagen: driemaal een zege, en niet tegen de minste tegenstanders. We lopen deze drie historische wedstrijden even door.
   
   
  6 mei 1962: Volewijckers - Ajax: 3 - 1
  Een sterk Ajax werd op waarde geklopt. De club uit Oost speelde met namen in het team als middenvelders Bennie Muller, Co Prins en voorhoedespelers Sjaak Swart en de broers Cees en Henk Groot. Ajax nam in de 31e minuut nog wel de leiding door een van de beste  kopspecialisten in de Eredivisie, namelijk Henk Groot. De 0-1 stand bleef tot het laatste kwartier staan. In de 76e en 78e minuut veranderde buitenspeler Wout Schaft de score naar 1-1 en 2-1, onder andere met een verwoestend schot. In de 81e minuut scoorde spits Piet Boogaard 3-1, en gooide daarmee de partij voor 10.000 toeschouwers op Stadion Mosveld op slot.
   
  Volewijckers: Jan Kirsten, Dirk de Ruiter, Sjaak de Vries, Frits Soetekouw, Henk Ellens,
  Henk Looyen (46e minuut invaller Dick Swart), Hassie van Wijk, Frits Kick, Piet Boogaard,
  Otto Polak, Wout Schaft.
   
  13 mei 1962: Willem II - Volewijckers: 4- 5
  Een ongekende thriller in Tilburg. Volewijckers stond bij rust met 5-1 voor! Maar moest in de tweede helft nog alle zeilen bij zetten. Het trok niettemin een 5-4 zege over de streep. Binnen een kwartier stonden 'we' met 0-3 voor: doelpunten Schaft (6e minuut), Otto Polak (9e minuut) en Boogaard (12e minuut). Schaft schoot zes minuten later nummer vier tegen de touwen. Het feest werd nog even doorgezet, met een doelpunt vijf minuten voor rust van Sjaak de Vries. Een minuutje later meldde Willem II zich eindelijk met een doelpunt van Jan Boor. Na rust kwamen de Tricolores terug in de wedstrijd door vooral goalgetter Cor (''Coy'') Koopal  (236 competitiewedstrijden en 133 competitiedoelpunten voor Willem II) scoorde in de 67e, 74e en 87e minuut een zuivere hattrick. De 6.000 toeschouwers in het Koning Willem II-stadion een zagen een prachtige wedstrijd, en door een sterke eerste helft nam Volewijckers de twee overwinningspunten mee terug naar Amsterdam.
   
  Volewijckers: Jan Kirsten, Dirk de Ruiter, Sjaak de Vries, Frits Soetekouw, Henk Ellens, Henk Looyen,
  Hassie van Wijk, Frits Kick, Piet Boogaard, Otto Polak, Wout Schaft.
   
  20 mei 1962: Volewijckers - Feijenoord: 3 - 0
  En dan de klapper, voor 8.000 toeschouwers op 'Mosveld' werd de kakelverse kampioen Feijenoord (toen nog met de oude speling) met 3-0 geklopt. In een schitterende wedstrijd sloot De Volewijckers het seizoen in stijl af. Feijenoord had het naklijken, met grote namen in de basis als doelman Eddy Pieters Graafland, verdediger Hans Kraay sr., erkende topscorers Henk Schouten, Cor van der Gijp en linksbuiten Coen Moulijn. De grote ster deze zondagmiddag was bij De Volewijckers Piet Boogaard. Voor eeuwig in de boeken met een hattrick: doelpunten in de 16e, 20e en 87e minuut! Mooier kunnen we het niet maken. Feijenoord, zoals hierboven gemeld, werd landskampioen met 50 punten uit 34 wedstrijden, één punt meer dan PSV.
   
  Volewijckers: Jan Kirsten, Dirk de Ruiter, Sjaak de Vries, Frits Soetekouw, Henk Ellens, Henk Looyen, Hassie van Wijk, Frits Kick, Piet Boogaard, Otto Polak, Wout Schaft.