• Afgelopen zaterdag 18 februari sloeg het noodlot toe bij de veteranenwedstrijd VVGA-De Volewijckers. De scheidsrechter zakte ineen op het veld. Dankzij een geslaagde reanimatie gaat het nu goed met hem. Veteranen-speler Martin van Bakel vertelt.   

   

  "We speelden een stevige pot voetbal bij VVGA onder leiding van scheids Kees. Na het laatste fluitsignaal viel Kees voorover en bleef stil liggen, Bart Poot van ons team zag het gebeuren en stormde naar hem toe. En meteen zag hij dat het om een hartstilstand ging (gaspen met een spasme). Zonder zich te bedenken, sprongen nog meer man in actie. Ondertussen werd 112 gebeld om te vertellen dat het om een reanimatie ging. Mano van der Blom, Youssef Oul-hadj, Bart Poot en ikzelf van de Volewijckers, en Bart Schouten en Jos Heijnen van VVGA, zorgden ervoor dat er in het juiste tempo continu 30 x werd gereanimeerd en 2 x beademd, en dat de AED zeer snel werd aangesloten."


  "Wat je hoopt dat gebeurde, gebeurde ook. Na 1 klap van de AED ademde Kees weer. Even laterkwam hij bij kennis. Daarna kwamen de politie, brandweer en ambulances. Al pratend ging de scheids de ambulance in. Ik hoorde vandaag dat het goed gaat met hem."

  "Wat me nog even van het hart moet is dat ik zeer onder de indruk ben van het handelen van mijn teamgenoten en die van VVGA. Dat is nog eens een teamspirit van 2 teams van verschillende clubs!"

   

  Het belang van reanimatie-training

  Het belang van een hartstilstand herkennen en weten wat je moet doen, en het aanwezig zijn van een AED is met dit voorval deze nog maar eens aangetoond. Martin van Bakel geeft met regelmaat trainingen op onze club. In deze trainingen leer je wat jij kunt doen als je ooit in zo'n situatie komt als deze. Houd deze website in de gaten voor de data en meld je vooral aan voor een volgende training!