• Ter ere va het 100-jarig bestaan van de club op 1 november 2020 hebben we, in samenwerking met het Historisch Centrum Amsterdam Noord, een uitgebreide site gemaakt over de rijke geschiedenis van de club. Van de oprichting in 1920 tot het landskampioenschap in 1944. Van Mosveld tot Buiksloterbanne.  

    Ga naar 100jaardevolewijckers.nl

  • Club Historie

    De beginjaren

    De Volewijckers is opgericht op 1 november 1920 en speelde tot 1926 op een veld aan de Amsterdamse Hamerkade. In 1927 verhuisde de club naar het Mosveld, middenin Amsterdam Noord, waar midenin een woonwijk een stadion verrees. In het stadion konden zo'n 15.000 toeschouwers de groen-witten zien spelen. In de jaren '30 speelde de club in de derde klasse. In 1941 promoveerde De Volewijckers naar de tweede klasse KNVB, toen nog de een na hoogste voetbalklasse, en in 1942 naar de eerste klasse. Op dat moment was De Volewijckers de grootste club van Amsterdam. 

     

     

    Landskampioen

    In 1943 werd het Mosveld getroffen door bombardementen en verbood de Duitse bezetter voetbal op dat veld. De Volewijckers week voor haar thuiswedstrijden uit naar stadion De Meer van Ajax. In dat stadion behaalde de club de afdelingstitel in de eerste klasse A. Er waren toen vijf afdelingen eerste klas en de vijf afdelingswinnaars speelden onderling voor het landskampioenschap. In het Olympisch Stadion werd eerst VUC met 5-1 verslagen, voor 40.000 toeschouwers. De beslissingswedstrijd op tweede pinksterdag 1944 tegen Heerenveen, met Abe Lenstra in haar gelederen, en ook in het Olympisch Stadion, werd met 4-1 gewonnen. De Volewijckers was kampioen van Nederland! 

     

     

    Het Wonder van Zuilen

    Na de oorlog kon dit succes niet meer worden herhaald maar bleef de club een sterke tegenstander. Voor de confrontaties met stadsgenoot Ajax liep de halve stad uit. In 1954 stapte De Volewijckers over op betaald voetbal. In die tijd kreeg het team van begin jaren 1960, dat koesterend de ‘Mosveld-baby’s` werd genoemd, vorm. Het was begonnen als een jeugdteam dat jarenlang met elkaar samenspeelde en uiteindelijk de overstap maakte van A-junioren naar het eerste seniorenteam. Bekende spelers uit dat team waren Hassie van Wijk, Wout Schaft, Henk Looyen, Frits Soetekouw, Dirk de Ruiter, Piet van der Muts en Cees Kick. Na het vertrek van trainer Theunissen volgde de charismatische trainer Daan de Jongh hem op. Onder zijn leiding werden De Mosveld Baby's in 1961 2e in de Eerste Divisie A. Dit gaf recht op deelname aan een promotiecompetitie voor een plaats in de Eredivisie. Allereerst was het team over 2 wedstrijden te sterk voor DHC, de kampioen van de Eerste Divisie B. Tegen de nummer laatst van de Eredivisie, Elinkwijk uit de Utrechtse wijk Zuilen, volgden daarna 2 beslissingswedstrijden. De eerste wedstrijd won De Volewijckers met 4-3,  zodat een gelijkspel in Utrecht voldoende zou zijn voor promotie. Dat ging niet zomaar. Voor 20.000 toeschouwers kwam Elinkwijk gemakkelijk met 3-0 voor. In de 75e minuut scoorde Schaft de aansluitingstreffer. Maar in de 80e minuut scoorde Elinkwijk de 4-1 en leek de buit voor hen binnen. Op wonderlijke manier lukte het De Volewijckers met een doodvermoeid en geblesseerd team om in de blessuretijd nog 3 keer te scoren. Eindstand 4-4! Deze wedstrijd werd bekend als 'Het Wonder van Zuilen'.

     

    In de Eredivisie

    In het eerste eredivisieseizoen eindigde De Volewijckers 11e; een goed resultaat voor een debutant. Maar het seizoen erop werd een ramp. Het seizoen was zes wedstrijden oud toen trainer Daan de Jongh, op de terugweg in de bus vanaf een uitwedstrijd bij DOS, op de achterbank van de bus overleed aan een hartstilstand. De Mosveld-baby’s kwamen deze slag nooit te boven. Het team degradeerde in 1963 roemloos met slechts 8 punten naar de Eerste Divisie. Daarna viel het uit elkaar.

    Neergang

    De volgende grote tegenslag voor de club was de verplichte verhuizing in 1964 van het gezellige Mosveld naar De Buiksloterbanne. Dit omdat er een aansluitweg vanaf de IJtunnel moest worden aangelegd: de Johan van Hasseltweg. Deze sneed recht door de doelen van het hoofdveld. De club beleefde daarna nog één opleving: kampioen van de Tweede divisie in 1971. Het profvoetbal eindigde in 1974 definitief en de proftak ging op in het nieuwe FC Amsterdam. De amateurtak bleef bestaan.

     

    Bekende spelers

    De laatste bekende Nederlander die voor De Volewijckers speelde was Co Adriaanse; hij debuteerde als 17-jarige in 1964 in het eerste elftal en werd op zijn 21ste aanvoerder van het 1e elftal. Later speelde hij nog voor FC Utrecht. Bekende spelers die uit de jeugd van De Volewijckers voortkomen zijn Romeo Castelen, Mario Melchiot en Nick van der Velden.