• Met de onthulling van een bord op de poort van HBOK gaf stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk afgelopen zaterdag officieel het startschot voor het samenwerkingsverband Voetbal Noord. Zeven Noordse voetbalverenigingen hebben hierin aangegeven dat ze op meer vlakken willen samenwerken om gedeelde problemen op te lossen. 

  Dezelfde uitdagingen 

  De voetbalclubs in Noord hebben een sportieve concurrentie op het veld, maar kampen tegelijk met dezelfde problemen: te weinig vrijwilligers, trainers die opgeleid moeten worden, te weinig scheidsrechters, trainers die hele teams meenemen naar een andere club, incomplete teams. Na wat gesprekken groeide bij clubs langzaam het besef dat deze uitdagingen samen makkelijker op te lossen zijn dan alleen. Daarom hebben de zeven voetbalverenigingen (HBOK, TOB, sv Kadoelen, Volewijckers, OSV, De Meteoor en ASV De Dijk) een intentieverklaring getekend. Voor het eerst gaan voetbalclubs in Amsterdam buiten het veld meer samenwerken onder de vlag van Voetbal Noord. 

  Lancering

  De officiële lancering van Voetbal Noord vond plaats op zaterdag 13 april. Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk onthulde een bord op de gevel van het gebouw van voetbalclub HBOK. Gelijktijdig hingen de andere clubs hetzelfde bord op. Lagendijk: “Ik ben er trots op dat de Noordse voetbalclubs de handen ineen hebben geslagen. Samenwerking versterkt het Noordse voetbal. Daarmee bieden wij vanuit Noord uitvoering aan de stedelijke voetbalagenda en, nog belangrijker, zorgen we voor vitale clubs waar Noorderlingen met plezier voetballen. Noordse voetballers én bewoners gaan ervaren dat de voetbalsport steviger wordt georganiseerd en verbeterd.”

  Groot belang

  Het stadsdeel en de gemeente vinden samenwerking door (voetbal)clubs erg belangrijk. Voetbal Noord past daar perfect bij: de samenwerking past goed als Noords voorbeeld van de Amsterdamse Voetbalagenda van wethouder Mbarki. Binnen dit samenwerkingsverband wordt gewerkt aan het duurzaam versterken van het Amsterdamse amateurvoetbal. Deze lokale samenwerking past bij de gedachte achter deze stedelijke voetbalagenda. Het stelt deze verenigingen in staat gezamenlijk met hulpvragen te komen. Maar ook om beter als gesprekspartner te kunnen optreden richting gemeente/stadsdeel en KNVB.

  Eerste initiatieven

  Een eerste initiatief van het samenwerkingsverband is een gezamenlijke training om meer vrijwilligers aan te trekken. Dit jaar staat er verder een gezamenlijke trainersopleiding vanuit de KNVB op het programma.