• Sandra Awondatu is er maar druk mee. De technisch coördinator van de meiden- en vrouwenafdeling bij De Volewijckers zet al haar krachten in op het realiseren van een meiden- en vrouwenafdeling van hoog niveau. Een afdeling waar de vonken vanaf zullen spatten en die speelsters zal afleveren aan eredivisieclubs. "Dat is de kracht van de club denk ik. Lef tonen en duidelijke doelen stellen."

  Blazen we nu niet een beetje hoog van de toren?

  "Absoluut niet! Wij zijn duidelijk in het nastreven van onze doelen. Een beetje manoeuvreren in de marge is er niet bij. Dat doen al teveel andere clubs. En dat is hun goed recht hoor, maar wij willen nu echt dé omgeving zijn waar het opleiden van talentvolle speelsters de boventoon voert."

  Gebeurt dat dan nergens anders?

  "Dat hoor je mij niet zeggen. Oké, laten we onderscheid maken tussen recreatieve en prestatieve spelers. Verduidelijkt het verhaal, denk ik. Bij de meeste clubs zie je dat een enkele prestatieve speelster tussen de recreatieve speelsters speelt. Als het een bewuste keuze is van desbetreffende speelster, is dat prima. Maar als zo’n talentvolle speelster zich verder en beter wilt ontwikkelen dan moet ze een andere omgeving zoeken. Iets wat past bij haar niveau. En zo’n omgeving is weinig te vinden. Daarom richten wij als club ons daarop in".

  Een nogal vooruitstrevend doel. Zeker als je bedenkt dat de club pas sinds kort een meiden- en vrouwenafdeling heeft.

  "Dat mag je wel zeggen. Dat is ook de kracht van de club denk ik. Lef tonen en duidelijke doelen stellen."

  Waarom denk je dat er vraag is naar een omgeving waar het opleiden van talentvolle speelsters prioriteit nummer 1 is?

  "Mijn ervaring als coach (in binnen- en buitenland) en mijn opgedane bevindingen van de laatste jaren. Het zal niemand zijn ontgaan dat het vrouwenvoetbal enorm in populariteit is gestegen. Wereldwijd. Vrouwen kunnen nu ook profvoetballer worden. Clubs herkennen dat meisjes en vrouwen hun ledenaantallen omhoog kunnen stuwen. Goed voor de clubkas. Er zijn zelfs clubs die door de aanwas van vrouwelijke leden, behoed zijn voor faillissement. Maar... ik zie ook veel clubs die daarnaast niet veel doen voor de ontwikkeling van talentvolle speelsters... zoals ze dat wél doen voor de jongens. En dat is, op z’n zachts gezegd... bijzonder jammer."

  Vertel dan eens wat er gebeurt bij De Volewijckers.

  "Heel simpel. We hebben vorig seizoen een groep talentvolle meiden geselecteerd en die samengebracht met een jongensgroep. Samen vormen zij een team dat als doel heeft om beter te worden. De groep bestaat uit de helft meiden en de helft jongens. Ze trainen 3 keer per week op hoog niveau en spelen in een jongenscompetitie. Het voetballend vermogen van deze meiden schoot zienderogen omhoog. Zowel bij de meiden als bij de jongens. Zo'n mixed-gender groep zal je niet veel in Nederland tegenkomen. Niet in die samenstelling tenminste."

  Kan je garanderen dat speelsters gezien worden door die eredivisieclubs? Hebben jullie samenwerkingsverbanden met BVO's?

  "Wij gaan niet voor dat soort teksten. Een zwaktebod, vind ik. Waar wij als club prat op gaan, is dat goed opleiden in ons bloed zit. Mocht dat matchen met de doelen van betreffende speelsters, dan is het gevolg bijna als vanzelf een stap hogerop. Natuurlijk hebben wij contacten met eredivisieclubs. Kijk maar naar wat er is gebeurd bij onze jongensafdeling! Daar hebben verschillende spelers al de stap gezet richting een betaalde voetbalorganisatie. En die contacten strekken zich niet alleen uit tot een paar kilometers van Amsterdam vandaan, hoor.

  Ik heb respect voor iedereen die hart heeft voor het meisjes- en vrouwenvoetbal. Dat telt. En wat ook telt is dat bij elke club ook ruimte moet zijn voor elk individu. Of je nu heel goed bent of ietsje minder goed. Dat is namelijk ook het geval bij De Volewijckers. Laat daar geen onduidelijkheid over bestaan. Maar nogmaals: de focus ligt op het opleiden van speelsters tot een zeer hoog niveau".

  WIL JIJ IN DE HOOGSTE KLASSE SPELEN?

  De Volewijckers starten met een MO17 en MO19 meidengroep. Beide elftallen komen uit in de hoogst mogelijke afdeling. Ben je geboren in 2003, 2004 of 2005 en brand je van ambitie? Meld je dan aan voor de selectiedagen. Die worden gehouden vanaf zondag 7 maart.