• Younes Taha El Idrissi: van Volewijckers naar Eredivisie

  25 apr 2023
 • Voormalig Volewijckers-jeugdspeler Younes Taha El Idrissi (geboren 27 november 2002) promoveerde afgelopen vrijdag met PEC Zwolle van de KKD-divisie naar de Eredivisie. Een 1-1 gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Almere City was goed voor De Blauwvingers om binnen één seizoen terug te keren naar de hoogste klasse in het betaalde voetbal.
   
  Younes begon met voetballen in de jeugd bij Purmersteijn. Na een uitstapje naar FC Volendam speelde hij enkele jaren, tot de zomer van 2021, in de jeugdopleiding van De Volewijckers. De aanvallende middenvelder schoof van daaruit naar onder andere het project van het eerste zondagteam dat als een onder-23 selectie ging spelen in de zondag vijfde klasse. Het seizoen 2020/2021 speelde Younes kort in de zondag. Helaas werd het seizoen in oktober 2020 afgebroken vanwege de coronapandemie. In de twee thuiswedstrijden die nog wel werden gespeeld tegen Nautilus (7-2 zege) en AFC IJburg (12-1 zege) zagen de volgers hoe Younes de tegenstanders helemaal aan gort speelde. Ook de uitwedstrijden tegen De Germaan/De Eland (4-2 zege) en Forza Almere (8-2 zege) werden in winst omgezet.
   
  Het was kort maar krachtig in de groenwitte kleuren van het zondag eerste, maar FC Volendam had Younes al op het netvlies. In de zomer van 2021 stapte hij voor een tweede maal over naar het vissersdorp. Na één seizoen Jong Volendam vertrok hij afgelopen zomer naar PEC Zwolle en tekende een tweejarig contract.
   
  Zijn debuut voor PEC Zwolle in KKD-divisie was op zondag 7 augustus 2022 in een thuiswedstrijd tegen De Graafschap (2-1 winst). Na goede start werd in oktober 2022 zijn contract opengebroken t/m 2025. De laatste weken speelt Younes met een beschermingsbril op. Dit omdat hij in maart jl. op een training bij Jong Marokko een oogblessure opliep. Hij speelde een paar dagen daarvoor nog wel interland voor Jong Marokko als invaller tegen Jong Ivoorkust, een 2-3 nederlaag.
   
  Nu met PEC Zwolle promotie bereikt is, gaat het team van trainer Dick Schreuder in de laatste vier wedstrijden voor het kampioenschap in gevecht met uitdager nummer twee Heracles Almelo. Op het programma voor PEC Zwolle staan nog de wedstrijden tegen FC Dordrecht, Jong PSV, Roda JC, Helmond Sport. De cijfers voor Younes in de KKD-divisie zijn op het moment: 29 wedstrijden, 11 doelpunten, 1 assist, 63 schoten, waarvan 28 op doel.
   
  Het is mooi om te zien dat een jeugdproduct van onze club aardig doorbreekt bij een gerespecteerde club als PEC Zwolle. We hadden Younes best kunnen gebruiken in het huidige zaterdagteam, maar het is wel duidelijk dat hij dat stadium is gepasseerd.
  Een felicitatie voor Younes namens De Volewijckers voor de promotie, en wie weet komt het kampioenschap daar nog bij.